Vitamíny v hotovom sterilizovanom jedle?

Určité percento vitamínov sa zničí pri každej tepelnej úprave jedla. Termolabilné vitamíny C, B1, B5 a  B9 sa začínajú znehodnocovať pri nižších teplotách—napríklad vitamín C už pri 45 °C. Termostabilné vitamíny A, D, E, K, B2, B3, B7 a B12 odolajú aj vyšším teplotám do 180 °C. Určiť konkrétne percento straty vitamínu pri tepelnej úprave je zložité. Treba vychádzať z toho, že
čím nižšia je teplota a čím kratšie trvá tepelná úprava, tým menej vitamínov sa zničí. Sterilizácia jedla v autokláve je šetrná. Jedlo sa zohreje na teplotu 110 až 130 °C, a  len na krátky čas, takže
úbytok vitamínov je porovnateľný s  dusením či varením. Oproti tomu napríklad pečenie v  rúre pri teplote 180 °C a viac ničí aj termostabilné vitamíny. No a prípravu na panvici či na grile, kde
teplota dosahuje 220 °C až 230 °C, už prežije sotvaktorý vitamín.

Peter Krajčovič


Publikované v kategórií Hotové jedlá

Publikované dňa 22/10/2014 09:22:31
Váš komentár bol úspešne zaslaný. Ďakujeme
Pridanie komentára
Meno:*
Email:*
Komentár*
  Captcha
  Pridanie komentára