O najstaršej vegánskej a vegetariánskej kuchyni sveta

Indická kuchyňa s viac než päťtisícročnou tradíciou je najstaršou vegánskou a vegetariánskou kuchyňou sveta. Za ten čas sa Indovia naučili variť bezmäsité jedlá tak, aby neboli mdlé a chutili skvele. To je dôvod, prečo kostru našej ponuky tvoria jedlá varené v Indii podľa tamojších autentických receptov a z tamojších surovín.

Ak je strava dobrá, žiaden liek nie je nutný

Stará ajurvédska múdrosť: „Ak je strava zlá, nepomôže žiadny liek. Ak je strava dobrá, žiadny liek nie je nutný.“ Omáčky sa v Indii nezahusťujú múkou, ale ajurvédskymi koreniami. Tie isté koreniny starobylá indická medicína ajurvéda používa na liečenie. Preto je každé indické jedlo nielen obrazne, ale doslova liekom.

Ak chceš schudnúť, jedz častejšie indické jedlá

Bohatý obsah ajurvédskych korení osvieži tvoje chuťové poháriky a znovu naštartuje uspatý metabolizmus. Ak chceš schudnúť, jedz častejšie indické jedlá.

Najväčšie tajomstvo indických kuchárov a lekárov

Zmes ájurvédskych korení, ktorou Indovia zahuštujú omáčky, sa volá masala. Keď človek ochorie, ajurvédsky lekár mu predpíše zmenu pomeru korení v masale. Jej zloženie je preto najväčším tajomstvom nielen každého indického šéfkuchára, ale aj každého ajurvédskeho lekára.

Naše zdravie závisí od množstva a pomeru chutí na tanieri

Na rozdiel od nás Indovia poznajú nie štyri, ale päť chutí — sladkú, kyslú, slanú, horkú a štipľavú. Ich vzájomný pomer je odrazom pomeru ájurvédskych korení v masale. Aby bolo jedlo zároveň aj liekom, na tanieri musí byť zastúpených všetkých päť chutí.

Z indickej etikety stolovania

Indická etiketa stolovania hovorí: „Jedlo si vkladaj do úst prstami pravej ruky. Keď sa podáva ryža, môžeš použiť lyžicu. Vidličku používajú neokrôchanci, nôž len barbari.” Prečo Indovia nepožívajú nôž? Lebo nôž je v indickej kultúre zbraň. A jedlo nie je nepriateľ.

Si tým, čo ješ a na čo myslíš

Indovia zvyknú hovoriť, že „Naše telo je tým, čo jeme, naša duša tým, na čo myslíme.” Dávaj si preto veľký pozor na to, čo ješ a tiež na to, na čo myslíš. Stačí zmeniť stravovacie návyky a spôsob myslenia, a je z teba iný človek.

Kráľovná ryže

Ryža basmati rastie vo výnimočných podmienkach, ktoré jej iné ryže môžu závidieť. Po stáročia sa pestuje len v Indii a v Pakistane na úpätí Himalájí. Kropí ju voda plná minerálov z topiacich sa ľadovcov. Ako dobré víno získava nezameniteľnú vôňu a chuť dvojročným zrením a sušením. Odtiaľ pochádza aj jej názov. V sanskrite slovo „basmati” znamená „voňavý”. Extrémne štíhle, viac ako centimeter dlhé zrná ryže basmati obsahujú menej škrobu a viac vlákniny než iné druhy ryže. Bežná ryža s hodnotou 79 patrí medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom, ale basmati má nízky glykemický index 52. Kráľovná ryže je prirodzená voľba pre ľudí, čo chcú žiť zdravšie.